Nove ideje za stare prevare

Hala sportova, nekadasnji simbol Berana, ni nakon cetiri godine otkako je pod teretom snijeznog pokrivaca doslo do urusavanja iste, ne uliva nadu da ce doci do njene obnove ili eventualno prenamjene.

Nakon urusavanja hale, naslusali smo se obecanja kako prethodne (tako i sadasnje vlasti), da ce se brzo sanirati nastala steta i objekat vratiti u prvobitno stanje, ali od toga (ni do dan danas) nema nista.

Medjutim, pocetkom prosle godine, samoproklamovani savjetnici i sveopsti magovi iz lokalne uprave (preko svojih ljudi u medijima) forsiraju pricu, kako su ucinjeni odredjeni koraci u smislu da se prostor na kom se nalazila sportska hala, iskoristi za izgradnju sadržaja koji ce gradu dati izgled svojstven urbanim sredinama.

Brzi na obecanjima a spori na realizaciji, celnici lokalne uprave od tada pa do danas nisu uradili nista, osim sto su dozvolili brojnim kradljivcima da odnesu na stotine kvadrata bakarnog krova i metalnih elemenata, kao i različite djelove raspoloživog inventara, pa hala sada izgleda kao kuca strave i uzasa.

Sportska dvorana

Gostujuci na raznim televizijama i slikajuci se za novine, pojedinci su u euforiji naglasavali kako je Opština Berane uzela učešće u takmičenju „Otvorene ideje za lijepu Crnu Goru” čiji je cilj da prikupi najbolja i najkreativnija rješenja za korišćenje javnih prostora u pet crnogorskih opština.

Naravno, kao dobri domacini i brižljivi cuvari lokalne imovine, dovitljivi opstinari su se sjetili da lokaciju na kojoj se nalazi srušena sportska hala treba kandidovati kroz pomenuti projekat, kako bi se na tom mjestu instalirali moderni sadržaji od kojih bi „navodno“ citava zajednica imala koristi.

Koncept pomenutog takmicenja, bio je zamisljen tako, sto su gradjani dostavljali zanimljive predloge za realizaciju projekata koji su za cilj imali da smanje siromaštvo i nezaposlenost među mladima, kao i da valorizuje kulturno i istorijsko nasleđe Crne Gore.

Poziv je bio otvoren za sve gradjane Crne Gore a posebnu pažnju privukla je „laskava“ novcana nagrada u visini od 3.000 eura za najbolje predloge. A onda je usledila sveopsta ujdurma. Pojedinci iz Opstine su agreivno pozivali gradjane i navodne „prijatelje“ Berana (kroz njihove medije) da aktivno uzmu ucesca u takmicenju, kako bi se došlo do najboljeg rješenja za ljepši grad.

I doslo je. Ali ne za grad, vec za one koji su iskoristili ovo takmicenje, da cuju i pribiljeze sto veci broj ideja (kojih sami nikada ne bi mogli da se sjete) kako bi kasnije, sa istima mogli da trguju na nekim drugim poslovnim poljima a sebe prikazu kao pametne i uticajne pojedince (naravno sa tudjim idejama).

Hala dva

Nakon zavrsetka takmicenja, „strucne ekipe“ su odabrale najbolji predlog za revitalizaciju prostora stare sportske hale, na osnovu kojeg je trebalo pripremiti projektnu dokumentaciju i pronaci investitora koji će finansijski podržati realizaciju podržanih projekata.

Tacnije, nakon sabiranja glasova, za opstinu Berane, najvise glasova je dobio tim NVO URBAR iz Podgorice sa projektom „inhalacija“. Prema ocjeni žirija „ova ideja nije bila dovoljno konkretizovana u dijelu relizacije, sto svakako ne umanjuje njenu vrijednost“ (a sta to znaci, protumacite sami)?

Nakon toga, imamo situaciju da su organizatori ovog takmicenja kao i ostali aktivni ucesnici imali par sastanaka sa predstavnicima nekoliko ministarstava i kao sto to (po obicaju) biva, ucesnici su sumirali (ne)postignute rezultate i dogovorene su nove smjernice za ostvarivanje buducih aktivnosti.

Medjutim, da od tih smjernica kao i buducih aktivnosti, ni ove godine nece biti nista, najbolje svjedoci Nacrt Programa javnih radova na području opštine Berane za 2016. godinu, gdje nema ni slova koje je napisano a kamoli kakvih aktivnosti, koje bi se odnosile na sanaciju sportske hale.

Ne znamo za druge, ali nasoj organizaciji je prilicno jasno, da trenutni vlastodrsci u lokalnoj upravi u nedostatku novcanih sredstava i rezultata koji bi bili vidljivi, pribjegavaju dobro oprobanim metodama, pa stalno izmisljaju nove ideje (narocito kroz projekte) za stare prevare (da im narod vjeruje). Ali koliko ce dugo izdržati, pokazace vrijeme koje je pred nama.

Do tada, ode nam jos jedna godina u nepovrat a sa njom nam i život polako prolazi. Za gospodu u lokalnoj upravi sa obecanjima i džepovima punim para a za gradjane u stresovima, nemastini, rehabilitaciji a najvjerovatnije uskoro i psihoterapiji (po mogucstvu kolektivnoj).

Ostavi komentar