Na globalnom nivou, štetna upotreba alkohola jedan je od prioritetnih javno-zdravstvenih izazova. Potrošnja alkohola po glavi stanovnika povećala se u gotovo svim zemljama svijeta, a posljedično se povećao i broj osoba koje pate od bolesti koje nastaju kao posljedica zloupotrebe alkohola.

Upotreba alkohola je dio tradicije, običaja i kulture mnogih naroda. Rođenje, smrt, uspjeh, neuspjeh – često su praćeni upotrebom alkoholnih pića. Umjerene količine alkohola unijete u organizam opuštaju, stvaraju privid uvećanih sposobnosti, daju uljepšanu sliku mentalne i fizičke snage. Vjerovatno zbog takvog dejstva alkohola ljudi i piju. Kažemo da alkohol ima trenutno lažno pozitivno dejstvo, ali veoma štetne posledice.

U poslednjih nekoliko godina skoro da je postalo normalno da je svaki izlazak mladih, proslava rođendana ili položenog ispita propraćen velikim količinama alkohola. Trend konzumacije alkohola kod mladih stalno je u porastu, a na to ukazuju i mnogobrojna istraživanja kako u svijetu tako i kod nas.

Alkohol je popularna socijalana psihoaktivna supstanca koja se veoma često zloupotrebljava. To što je njegova upotreba proširena ne znači da je neškodljiv. Alkohol se nalazi u različitim alkoholnim pićima, a neka od tih pića sadrže manje, a neka više alkohola.

U Srednjoj stručnoj školi "Vukadin Vukadinović" u Beranama, danas je za ucenike druge i trece godine održan kviz znanja pod nazivom “Znam šta hoću – alkohol neću”, sa ciljem sprečavanja zloupotrebe alkohola i obuke mladih da prihvate i u praksi primjene vještine u oblasti prevencije alkoholizma.