mar 14 2017

Ima li kontrole za sekretare i direktore ili samo za sluzbenike i namjestenike

Tragom informacije da lokalna uprava u Beranama nezakonito snima zaposlene po zgradi i njihove izlaske iz nje, dosli smo do zakljucka da se na spornim spiskovima nalaze samo imena i prezimana obicnih sluzbenika i namjestenika, dok se na istim nije naslo nijedno ime visokih funkcionera lokalne uprave (koji veoma cesce kasne na posao i zloupotrebljavaju sluzbeni polozaj) nego obicni sluzbenici i namjestenici.

Sekretare i direktore nema ko da kontroliše

Vec decenijama postoji praksa da se sekretari i direktori JP preduzeća ne kažnjavaju (ako se ne pridržavaju radnog vremena), dok se kaznene mjere (a cesto i prijetnje gubitkom posla) sprovode samo nad sluzbenicima i namjestenicima.

Tako, vecina sekretara i direktora JP ima poziciju koja im omogucava da na posao dođu sat, dva kasnije ili “izađu” ranije na “poslovni ručak” ili da zavrsavaju svoje privatne obaveze i da za to ne snose odgovornost kao obicni sluzbenici i namjestenici pri lokalnoj upravi.

Poznato je da predsjednik Opstine Berane Dragoslav Scekic na vrijeme dolazi na posao, pa shodno tome ima pravo da (postovanje radnog vremena) trazi i od drugih zaposlenih u lokalnoj upravi.

Da bi istrajao u toj namjeri i da bi takva akcija imala znacaja (koju mi kao organizacija) svakako podrzavamo, prvo bi morao da krene od sekretara i direktora (koji su uglavnom van svog radnog mjesta) pa da tek onda sa kontrolom krene na sluzbenike i namjestenike.

Kako je sve pocelo?

Prema istrazivanjima NVO “Centar kreativnih vjestina”, internim aktom (br.14-051-51) od 14.12.2016.godine, direktor Informacionog centra Branislav Pajković, dostavlja predsjedniku Opstine spisak sluzbenika i namjestenika koji su u periodu od 21 do 29. novembra ulazili odnosno izlazili iz Opstine (mimo za to predvidjenih termina).

dopis 1

Nekoliko dana kasnije, predsjednik Scekic u pismenoj formi dobija Obavjestenje u vidu propratnog akta (spisak svih lica) koja su u naznacenom periodu kasnila na posao, izlazila van prostorija Opstine prije vremena predvidjenog za pauzu (ili se pak vracala posle vremena koje je odredjeno za povratak sa pauze) i odlazila kuci prije zavrsetka radnog vremena.

spisak 1

Skoro dva mjeseca kasnije, internim aktom (br.01-031-314/1) od 09.02.2017.godine, rukovodilac Sluzbe predsjednika Opstine Dubravka Jovancevic, dostavlja Sekretaru za uredjenje i planiranje prostora Marku Lalevicu, dopis sa spiskom evidencije zaposlenih koji su ulazili i izlazili iz Opstine, zahtijevajuci od njega da preduzme odgovarajuce mjere iz svog djelokruga, jer odredjeni broj radnika nije postovao radno vrijeme.

dopis 2

Koje i kakve je mjere, preduzeo gospodin Lalevic, ostalo nam je nepoznato, ali se zahvaljujuci slucaju “kontrole radnika” otvorilo i pitanje ko kontrolise sekretare i direktore i da li oni snose odgovornost ako zakasne ili ne dodju na posao?

Prepricava se, a da li je istina, ocijenite sami...

Prema saznanjima nase organizacije, razlog koji je natjerao predsjednika Scekica na ovaj potez, jesu stalne primjedbe pojedinih gradjana na rad odredjenih sluzbenika i namjestenika koji u sred radnog vremena cesto napustaju svoje radno mjesto i odlaze u obliznje kafice, obavljaju svoje privatne obaveze (ili pak rade drugi, dodatni posao).

Kako saznajemo, jednom prilikom je predsjednik Scekic dobio telefonski poziv, od osobe koja mu je sugerisala da odredjeno lice iz jednog preduzeca (ciji je osnivac Opstina) nije na radnom mjestu, vec da obavlja druge aktivnosti koje nemaju dodirnih tacaka sa aktivnostima koje treba da obavlja na njegovom radnom mjestu.

To je predsjednika Scekica (toliko razljutilo) da je odmah pozvao njegovog nadredjenog, kako bi ovaj provjerio da li je to istina. I naravno, to se ispostavilo kao tacno. To lice nije bilo na svom radnom mjestu, vec je po gradu obavljalo svoje privatne poslove.

Medjutim, oni ga nijesu kaznili. Nijesu znali kako, jer kada ga je nadredjeni pitao gdje se nalazi, ovo lice mu je reklo da je u kanceleriji jednog sluzbenika Opstine (nekada visokog funkcionera) za kojeg se godinama zna da u Opstinu dolazi vrlo rijetko ili (samo na potpis), ali od nje redovno dobija platu. Funkcioneri su ostali zateceni odgovorom, ali svezanih ruku u smislu kaznjavanja tog (ne)radnika.

Kazne svima koji kasne na posao

Prema nasim saznanjima, gradjani Berana (do sada) su se vise puta žalili na odsustvo zaposlenih sa radnog mjesta ali i na nerad zaposlenih u Opstini Berane.

Shodno tome, predsjednik Opstine bi (bez izuzetka) trebao da preduzme odredjene mjere kako bi se kaznili svi oni koji kasne na posao (ali da se njegov gest ne tumaci kao mobing ili dio nekakve torture) vec iskljucivo kao vid preispitivanja rada (prvenstveno javnih funkcionera) a potom i ostalih službenika kako bi se odgovorno i savjesno odnosili prema poslu i građanima Berana.

1 komentar

Ostavi komentar